Sekelskifteshuset Fanny Udde byggdes 1877 av den framgångsrike bagarmästaren Anders Richard Westerdahl och är uppkallat efter hans fru Fanny. Huset, ett genuint och påkostat hantverk, byggdes med tanken om att ge familjen, bestående av en dotter och fem söner, en härlig möjlighet till variation från våningen i centrala Stockholm, framförallt under sommarmånaderna men även under årets övriga årstider.
Möjligheten att växla boende mellan stadsvåningen och sommarhusets lummiga grönska var ett privilegium få förunnat och fungerade bra med Anders jobb, tack vare riktigt stabil wifi-uppkoppling (skoja!). Det fungerade bra för att Anders hade möjligheten att pendla med ångbåt till och från sitt arbete i stan. Hushållningen på Fanny Udde innebar att ta vara på skörden av grönsaker, frukt, bär och svamp för att göra bland annat saft, sylt, gelé, marmelad och kompott. Det innebar en hel del arbete för framförallt Fanny, dottern Ester, kokerskan och pigorna.
Flyttarna mellan de två bostäderna kunde ibland vara lite påfrestande, för både familj och tjänstefolk, då möbler, husgeråd, porslin, krukväxter, husdjur, kläder och linneförråd skulle tas med. Det mesta i hushållet på landet var nämligen samma som i staden förutom att kläder och gardiner var i ljusare och mer somriga färger. Fanny Udde blev en mycket uppskattad plats i familjens hjärta – här fick de önskad variation och rekreation i en tillvaro fylld av avslappnat umgänge, ofta utomhus, i form av promenader, utflykter, bad, segelturer och måltider.