Fanny Udde är en genuin och vacker mötesplats för olika typer av måltider och tillfällen, en oas som alltid levererar en minnesvärd upplevelse både i det du äter, dricker och miljön du sitter i.
Vi som driver Fanny Udde, Karin, Jessica, Russell och Kristina älskar det vi gör och känner en djupt rotad stolthet för det vi gemensamt skapar för din upplevelse. Vi är som en härlig restaurangfamilj som först jobbat ihop i många år på vår systerrestaurang Kanaans Trädgårdscafe i Bromma innan vi fick erbjudandet om att etablera oss i det vackra sekelskifteshuset på promenadavstånd från Hammarby Sjöstad.
KÖKET
Köket – hjärtat i verksamheten – drivs av Kristina Sagi. Vi står för vällagad kvalitet, där allt hantverksmässigt lagas från grunden. Vi erbjuder en genomtänkt lunchmeny som gör dig smart och hållbar till eftermiddagen och till kvällen en bistromeny där smaker från världens alla kök finns representerade. Vi vill skapa en familjär stämning som får gästerna att känna sig som hemma, så hos oss hittar du både goda klassiker som tryggt kan landa i och nytänkande moderna kombinationer.
Till barnen finns en meny med hög igenkänning och även våra fyrbenta vänner, hundarna har en meny. Alla är välkomna – alla passar in!
ÖVERVÅNINGEN
Fanny Udde är en plats för entreprenörer, innovatörer och inspirerande tänkare. En plats som bjuder på både kulinarisk och intellektuell stimulans. På övervåningen i vårt vackra hus finns fyra underbara Chambré separera med kakelugnar, antika skåp och många små fina detaljer. De här rummen bokas med fördel till möten och affärsluncher. Varje rum är tekniskt utrustat för möte och tekniken hänger dold bakom sammetsdraperier och syns bara när den skall användas.
HUSETS HISTORIA
Sekelskifteshuset Fanny Udde byggdes 1877 av den framgångsrike bagarmästaren Anders Richard Westerdahl och är uppkallat efter hans fru Fanny. Huset, ett genuint och påkostat hantverk, byggdes med tanken om att ge familjen, bestående av en dotter och fem söner, en härlig möjlighet till variation från våningen i centrala Stockholm, framförallt under sommarmånaderna men även under årets övriga årstider.
Möjligheten att växla boende mellan stadsvåningen och sommarhusets lummiga grönska var ett privilegium få förunnat och fungerade bra med Anders jobb, tack vare riktigt stabil wifi-uppkoppling (skoja!). Det fungerade bra för att Anders hade möjligheten att pendla med ångbåt till och från sitt arbete i stan. Hushållningen på Fanny Udde innebar att ta vara på skörden av grönsaker, frukt, bär och svamp för att göra bland annat saft, sylt, gelé, marmelad och kompott. Det innebar en hel del arbete för framförallt Fanny, dottern Ester, kokerskan och pigorna.
Flyttarna mellan de två bostäderna kunde ibland vara lite påfrestande, för både familj och tjänstefolk, då möbler, husgeråd, porslin, krukväxter, husdjur, kläder och linneförråd skulle tas med. Det mesta i hushållet på landet var nämligen samma som i staden förutom att kläder och gardiner var i ljusare och mer somriga färger. Fanny Udde blev en mycket uppskattad plats i familjens hjärta – här fick de önskad variation och rekreation i en tillvaro fylld av avslappnat umgänge, ofta utomhus, i form av promenader, utflykter, bad, segelturer och måltider.